Left Tęsti apsipirkimą
Jūsų užsakymas

Jūsų krepšelyje nėra prekių

Dovanų kuponai
Nuo €5000
Rodyti pasirinkimus
Natiurmortas (Still Life) – kas tai per žanras ir kaip jį atpažinti?

Natiurmortas (Still Life) – kas tai per žanras ir kaip jį atpažinti?

Jo didenybė – natiurmortas. Kaip dailės žanrui, atsiradusiam dar prieš mūsų erą pavyko išlikti populiariam iki šių dienų?

Natiurmorto žanras yra kone toks pat senas kaip ir pati tapyba. Nors kaip žanras jis susiformavo tik penkioliktame amžiuje, šio žanro motyvai pastebimi dar gerokai prieš mūsų erą kurtuose senovės Egipto, antikos bei senovės rytų dailės kūriniuose.

Iš pirmo žvilgsnio, natiurmorto žanras gali pasirodyti labai siauras ir spraudžiantis į rėmus. Tačiau būtent jo gylis ir galimybė paveiksluose fiksuoti šiuo metu aktualius objektus bei kelti šiuo metu aktualius klausimus, leido šiam žanrui ne tik išlikti, bet ir klestėti.

Natiurmortą atpažinsite iš to, kad šio žanro kūriniuose visas dėmesys sutelkiamas į nejudančius objektus. Daugiausia dėmesio Still Life žanro paveiksluose skiriama gėlėms, vaisiams ar namų apyvokos daiktams.

Natiurmortų paveikslų magija yra ta, jog per juos, į mus supančius įprastus daiktus, turime galimybę pažvelgti tarsi naujomis akimis – tiriančiai, įdėmiai, su smalsumu. Net ir kasdien naudojami paprasčiausi daiktai, išdėstyti tam tikra, menininko sugalvota tvarka ir užfiksuoti dažais, rašalu, pastele ar bet kokia kita medžiaga, įgauna visiškai naują prasmę. Tampa tarsi persmelkti paslaptimi, gyvenimu, kuris nėra įprastas. O pats natiurmortas tampa tarsi laikino jų egzistavimo liudijimu.

 Daugumą natiurmortų būtų galima suskirstyti į keturias pagrindines kategorijas:

  • gėlių natiurmortai;
  • banketų ar pusryčių natiurmortai;
  • gyvūnų natiurmortai;
  • simboliniai natiurmortai.

Įdomu tai, jog natiurmortus galima kurti bet kokiu meno stiliumi, ne tik realistiniu menu. Tačiau, kad būtų laikomas natiurmortu, paveikslas turi vaizduoti nejudančius daiktus. Natiurmortuose niekada nevaizduojami žmonės, o ir gyvūnai juose dažniausiai vaizduojami negyvi – pvz. sumedžiota žvėriena, sužvejota žuvis.

Neretai šio žanro darbai laikomi įspėjimu, apie materialinių malonumų, tokių kaip maistas ar vynas laikinumą, ir gyvybės, pavyzdžiui vazoje pamerktų gėlių ar ant stalo gulinčio nušauto žvėrelio, trapumą.

Norint pamatyti tikrąjį Still Life žanro paveikslo grožį, svarbiausia į jį žvelgti su smalsumu – tiriančiu žvilgsniu, nebijant savęs paklausti „ką tai reiškia? Ar tai atsitiktinis daiktų rinkinys, ar juos rinkdamasis menininkas norėjo parodyti kažką ypatingo?“. Juk kaip ir bet kuris kitas meno kūrinys, natiurmortas slepia daug gilesnius dalykus nei tik gražių objektų vaizdavimas.

Natiurmorto paveikslui pasirinkti objektai menininkui paprastai turi ypatingą reikšmę asmeniniu, kultūriniu, visuomeniniu, religiniu ar filosofiniu lygmeniu. Jie gali būti susiję savo savybėmis (pvz. spalva ar tekstūra), jų pavadinimai gali prasidėti ta pačia abėcėlės raide, ar turėti bet kokį kitą savitą šifrą. Tad besigrožėdami natiurmorto paveiksluose vaizduojamų objektų estetika, visuomet paieškokite ir slaptos menininko žinutės.

Skaityti daugiau